Jan 16, 2010

bertunang?

aku dan kekasih hati ada gak fikir..

jom tunang!

gulp! telan air liur aku
memang aku tak pernah seserius ni dalam buat keputusan
memang senang kalau nak cakap 'nak bertunang' tu
tapi nak kumpul duit lagi,
nak bagitau ibu abah lagi,

'gulp'

bila cakap soal duit belanja untuk majlis tunang tu lak,
erm..mesti nak guna duit banyak,
aku dah la student sepenuh masa lagi

tapi bila tanya member2 yang dah bertunang, ataupun yang abang, kakak die dah bertunang,
diorang cakap:

'tak la mahal, kumpul duit untuk baju dengan cincin je..'
'alah, apa susah sangat, beli cincin RM300 je..tak payah sewa baju'
'tak payah mengada-ngada nak buat hantaran lah, apa lah..'

'kau kena spend RM10 000 untuk bertunang'(mak aiii)
'fais, kau beli la cincin harga RM500'(???)

macam-macam jawapan aku dengar..

adoyai..
macam mana ea?

tolong! ianya menghantui diriku! wahhaha!

7 comments:

FarhanaDr said...

Mak aiii.. 10 ribu???? Nak kawen ke ape tu.. Hehehehe.. Wat simple jek.. Janji berkat.. Takmo pn boleh, kawen terus.. Ngeee..

NiNa' said...

10 000 utk bertunang? mantappp
mahalnye weh...

noor afzan said...

x yah tunang la..kawen terus aje nanti..
wakaka~

Afzainizam said...

NILAI PERSAHABATAN


Sahabat,

Jika suatu masa engkau ditakdirkan bertemu seorang kawan, yang sanggup bersusah keranamu atas nama kesetiaan, sering mendahulukanmu atas nama kebajikan, menyimpan keaibanmu atas nama kejujuran, mempercayaimu atas nama keikhlasan, yang menegur kelemahanmu atas nama kebaikan, ketahuilah olehmu sahabat, Dia bukan hanya seorang kawan tetapi Dialah seorang saudara dan juga sahabat..

Tetapi Sahabat,

Sekiranya engkau berasa beban kerananya, berasa ragu akan keikhlasannya, itulah tandanya engkau tidak seikhlas dia, andainya engkau buka keaibannya, itu tandanya engkau melaknati kejujurannya. Engkau juga tidak menghargai segala kabaikannya terhadap engkau..

Bila engkau mula menyedari dia tidak mengendahkan engkau lagi, dan mula bersikap dingin dan berubah, janganlah engkau termakan hati dengan sikapnya itu..

Ketahuilah,

Betapa dia sebenarnya, menelan hempedu sendi yang mendalam kerana
prihatin dan kasih sayangnya, kejujuran dan keikhlasannya, engkau permainkan..
Maka setelah itu, usahlah engkau harapkan sesuatu darinya lagi, kerana dia telah hilang kepercayaan padamu..
Engkau juga takkan bertemu dengan kawan sepertinya lagi..

Oleh itu Sahabatku,

Hargailah sebuah persahabatan, sebelum ia hilang dari dirimu…



“SEBAIK-BAIK SAHABAT IALAH YANG MENEGUR DI KALA KEMUNGKARAN DAN SEBURUK-BURUK SAHABAT IALAH YANG DIAM SERIBU BAHASA”

Salam ziarah dari kami http://firestartingautomobil.blogspot.com

kalau dah cinta aku sanggup cari duit biar segunung pun.... tapi itu ayat cinta aje cube ko buat sekarang longgokkan sebukit aje udah lehhhh.... mampui terberak tak dapat jeck....

ohhh ye salam perkenalan dari kami ye... salam persahabatan moga ade respon yang baik dari blog anda

FyZa said...

ala..nk jimat wat simple2..yg pntng hepy n dpt berkat..=)

alinac lover said...

wah..kekasih u yg mana satu ek?
konpius??
blink2!

jgn lupa jmput aww ;P

HusnAizad said...

tunang mmg pakai duit...kalu setakat bg cincin je xpe gak..tapi kalu kena bagi hantaran sume lagi la byk duit nye kan...kalu girl yang study x pe kalu dia tunang pun.. tapi kalu boy yang study agak ssh kot sbb mesti la xnak pakai duit mak ayah kan..pakai duit sendiri br kita cool beb..hehehe..so kena la girl kamu tggu sampai abis study...hahahaha

Post a Comment