Dec 30, 2009

aku xpnah rasa segembira ni!

aku bangun tido tadi dgn hati yg xkeruan

bangun2 aku terus mandi, nak dpt berkat la kononnye
tepat pukul 9, aku pun bukak la laman web poli...

n ni resultnye...



*klik gambar utk kepuasan yg mengagumkan*

haha! aku terus senyum lebar kat dpn laptop ni,
5 saat lepas senyum, aku menjerit2 panggil nama ibu
tunjuk kat die result ni..

syukur2..nak2 membe aku call die tanye lect pointer aku paling tinggi dlm kelas
aku target 2.8 je..skali tgk 3.7!
sgala penat lelah aku rasa terbayar skrg
penah sehari aku xtido sbb buat design
aku rasa puas skrg!



aku tulis entry ni 30 minit lpas aku dpt keputusan ni

terima kasih sbb doa2 kalian semua..

terima kasih!

sem 5! lu tunggu!

aku xpnah rasa secuak ni!

arghh!!! esok result kua! mcm mana ni..mcm mana ni..

what to do! what to do!!!

nk tido xboleh, makan xde slera, mandi pun xmacam mandi

ape mau buat..ape mau buat..

doa dah abis doa dah..

walaupun 5 je subjek, tapi cuak die lebih dari masa amik sijil kat kolej dulu..


doakan aku layak utk lepas foundation yea kawan2!!

Dec 28, 2009

one happy family at zoo negara


aku xnk sembang panjang lebar hari ni, just
nk blagak dgn gambar2 yg aku dah tangkap
dgn famili masa kat zoo negara..haha




see my ibu?

__________________________________________________________________

sesi berbicara bersama haiwan

bersama zubir


aku : markonah, ko blaja rajin2 ye, jgn hampakan
harapan mak ayah ko..
markonah : ekau gilo ko apo
(markonah adalah sang kancil yg lahir di negeri 9)


comot & cemet (nama sebenar)


dgn sharkawi


din


melur




bersama pakcik kamis




bersama dolah meon



atan


ade byk lg gamba, tp xlarat nak masukkan, size gmba besar..
1 gamba aku upload 15 minit, dh la intenet lembap


Dec 27, 2009

8 jam bersama setan

actually, bkn setan.. tp kawan..kawan 1 rumah sewa masa kolej dulu..

tp disebabkan perangai diorang lebih kurang sama mcm setan(dikhuatiri lebih teruk dari setan)
so..setan la..8 jam bersama setan..hehe..

kenapa 8 jam bersama setan?
sebab 8 jam aku lepak dengan mereka2.
jumlah setan2 ni semua 4 orang, masuk aku 5 orang la

sejak raya aidilfitri lepas last aku jumpa diorang, so semalam deal la pukul 2 nak jumpa.
motif nak jumpa mandi swimming pool kat bukit cerakah, shah alam..
baju semua dah pack masuk dalam beg, tapi lupa bawak towel..ah..blasah je

sebelum jumpa diorang aku kena pegi kenduri kawan abah kat bukit belacan ampang,
ala yang penyanyi hayati tasrip tu, kenal tak? xkenal kan? die xla femes pun..
aku pun xtau lak die penyanyi dulu..hehe..

so nak jadikan cerita, pengantin lambat sampai, abah aku ni nak la sangat tgk anak diorang bsanding, mane tak nye..sekali 2 anak die bsanding sekali..tgk2 2.30 petang xsampai2 lagi..
dalam hati ni dok sumpah seranah dah..dah lambat nk jumpa setan2!

pujuk punya pujuk abah pun cakap xpayah la tunggu..so..kitorang pun balik..
aku bawak keta xingat dunia yang fana ni dah time tu..even time tu hujan lebat gile
sampai wiper aku tpaksa guna yg paling laju punya! tu pun xnampak jalan!

sampai je shah alam, setan2 dah perli aku..
so dgn hujan2 tu kitorang pun pegi la bukit cerakah dgn harapan dapat mandi sama2..
sampai2 je ade la brader guard tu cakap............'dah tutup la dik, nah ambik pamphlate ni buat kenangan'

aku pun tgk pamphlate tu dengan hati yg ala2 awan yg terpilu...
ianya btulis :

buka : 7 pagi
tutup : 4.30 petang

aku tgk jam...............................4.46 minit 34 saat petang

setan2 pun merajuk

aku pujuk diorang main boling kat ole2 shah alam..
diorang terpedaya n lupakan kisah2 bukit cerakah tadi..
n malam tu gak kami2 ni pegi bukit raja, klang tgk avatar..
not bad la..
best gak, dah lama xgelak macam setan dengan diorang

muahaha!!

so..lengkap la 8 jam bersama setans

Dec 26, 2009

nostalgia dulu-dulu : komik alam perwira

kepada peminat2 komik alam perwira :

aku kenal komik ni sejak aku darjah 1 (darjah 1 ke tadika,aku ingat) dlm byk2 komik,komik ni la yg paling bagi impak mendalam dlm diri aku antaranye aku mula brangan kononnye aku ni ada power mcm character dlm komik ni.. haha..

dulu komik alam perwira ni aku xpernah miss, bapak aku pun minat, die yg beli, aku baca je..kalau lewat beli aku tarik muka hehe.. tp sayang, semua buku2 tu dah hancur dek bahana bawak balik kampung.. (jadi alas makan)

lately aku ada jumpa blog somebody ni yg scan n display komik nostalgia tu, klu korang berminat boleh klik mereka2 ni :


http://projekpendekarlaut.blogspot.com

http://cyclonmaster.blogspot.com



ji fat (hero dlm komik ni)


duke ji chang (bapak si ji fat)


ji kao (abang si ji fat)


orang2 kuat duke ji chang


maharaja zhou (org jahat)


antara orang2 kuat maharaja zhou


sami besar


sami roh


tuan punya kota khayalan
(antagonis yg paling faveret)


sang pipit merah
anak tuan punya kota khayalan
(daya tarikan komik ni! cair aku dibuatnye dulu! lg2 scene time die mandi)



sang naga hijau
anak tuan punya kota khayalan

(karektor yg paling aku minat skali, segak bgaya)



sang harimau putih
anak murid tuan punya kota khayalan



sang kura hitam
anak murid tuan punya kota khayalan




ifrit utama
tok guru maharaja zhou



rahib esa
tok guru ji fat



sang harimau muda
anak murid ji fat



tok bulu hijau



tok harimau bintang



tok waja cacat



tok rajawali

_______________________________________________
*sila klik gambar untuk kepuasan yg melampau*

kematian sang kura hitam


kematian tuan punya kota khayalan




kematian sang naga hijau


kematian sang pipit merah & sang harimau putih



kepada peminat2 alam perwira :

ade banyak lagi yg aku nk share..aku akan update dari masa ke semasa..
memandangkan aku ada entry lain lagi nak share, aku publish ni dulu






Dec 25, 2009

ada kawan aku cakap : fais, kau ni lambat la

ada sorang kawan aku ni..merendah2 kan aku..
yela..mana tak nye, umur dah 21, tapi baru diploma..sem 4 lak tu..
die dah thn ke-2 degree dh..

hal ni xpernah timbul pun (maybe semua nk jaga hati aku kot)
tp mamat ni jenis yg bterus terang agaknye, die pn tanye aku :

mamat ni : fais, ko xrase lambat ke perjalanan ko?

aku : aku rasa mcm lambat

mamat ni : bukan mcm lambat, memang lambat pun! kitorang semua dah sambung degree,
paling tak pn dah abis diploma bln 12 ni..ko lak baru nk sem 5 thn dpn

mmg terbakar hati aku die ckp mcm tu, mungkin die gah dgn degree yg tgh die blaja skrg
sampai x fikir pun ape aku rasa. tapi xpe, aku dah sediakan jawapan2 utk soalan2 menghina mcm ni. lalu dgn muka senyum, rilek dan yakinnye aku pn jawab :


aku : memang dah lambat pun..tp sekurang2nye aku start dari bawah.. aku tpaksa tempuh sijil
pelukis pelan dulu masa kat kolej..pelukis pelan u know..bukan senibina..

mamat ni : tapi dari ko amik sijil dulu, baik ko apply lain je..amik yg diploma terus, x boleh??

peh, die melawan, aku pn kena tingkatkan kekuatan!

aku : klu aku nk cepat, dah lama aku terima diploma teknologi kayu kat poli shah alam
dulu, tapi dah aku xminat, aku lg suka bidang architecture ni..xkesah la lama mana pn..
famili aku pn bagi support juga meh..diorg ckp xde org lg dlm famili yg nk jd arkitek

mamat ni : tapi ko rugi masa la fais..buang masa, buang duit

boleh tahan, mmg bongkak mamat ni!


aku : memang la aku lambat, tapi sikit pun aku xrasa rugi..sbb aku dah ade pengalaman keje
jadi plukis pelan setahun, sekurang2 nye aku praktik kan ape yg aku blaja dulu..
so skrg ada kat poli aku boleh praktik kan apa yg aku dpt time keje dulu dgn blaja kat sini

mamat ni : ...................................................

(tau lak ko tergamam)

aku pun sembur lagi..

aku : aku bukan ape, aku kalau boleh nak merasa semua keadaan, aku dah rasa keadaan sijil
kat kolej komuniti mcm mn, skrg aku tgh nk merasa diploma kat poli mcm mana..
n last skali aku nk rasa kehidupan degree kat U mcm mn lak..insya Allah..
orang kata amali+teori=baek punya

mamat ni : ...................................................(muka masam2 kelat)

kesian lak tgk die, tu la ckp ikut sedap nenek je
, aku pn blagak la mcm xterasa hati dgn die
dptkan balik mood masa awal2 tadi

aku : yela, aku tau, aku pun salah gak main2 masa spm dulu, xde A pn..9G ade la..aku skrg ni
macam tengah menerima hukuman untuk kesalahan yg lepas..ko xpe, ko pandai..

die pun senyum..eh? asal aku yg amik hati die, patut die la yg amik hati aku sbb die yg dok
pekena aku awal2 td..ape la samdol aku
ni

good bye bayu beach resort!

balik2 je dari pd aku terus bukak laptop, cucok broadband, n...on9.
sampai skrg pening kpala aku xhilang, brapa puluh kali tertelan air swimming pool kat bayu beach,

seperti yg dijangkakan mmg best berjalaning dgn famili walaupun ade insiden aku aku xbrapa nk suka,

xpe la..mention benda2 yg suka sudah lah..hahah

3 bulan terperap buat design tp semalam aku mengalami kejutan budaya,
sebelum ni tension gile, tibe2 semalam aku bantai gelak dgn adik aku time naik donat(fungsi sama mcm banana boat, tp bole naik 2-3 org je n lebih extreme!)

turun je dr bendalah tu masing2 muka mcm zombi
adik aku lg la..turun2 je terus tenggelam xtimbul2..die ingat air cetek! jadi ikan masin la die smlm, telan air laut byk sgt

malam lak aku keluar makan bdua je dengan abah, ibu dgn adik nk tengok cite korea kat 8tv, sgt2 membosankan malam tadi, nasib baik dpt pekena roti canai yg org melayu buat, slama ni asik mamak, mamak, mamak..dh la roti canai panaskan balik.

ni adek aku..ramai org suruh kirim salam, tp aku xsampaikan pun





hahah! time ni dah boring


sekian,

Dec 23, 2009

bayu beach resort! do u miss me?

lg beberapa jam kami 1 famili akan blah! nyah! dari KL yg kaya dgn ppuan seksi, asap kereta,
bangunan2 tinggi , hustle n bustle kota raya, pergaulan sosial remaja2 bwh umur etc

kami akan pegi PD...yeah!

yela, tau la ape barang g PD..pantai dh xbersih, xmenarik..

tp xsama klu pegi dgn famili, famili la yg aku ada satu2 nye kat dunia ni
3 bln x jumpa diorg, ni la peluang nk lepas rindu kat ibu abah adik..

PD! lu tunggu!!


air terjun chepor

2 ari lpas portfolio kitorg semua releasekan tension dlm kepala ni g main terjun2 kat chepor..
wahhaha..
dengan bantuan kwn 1 klas, jue. kitorg parking kat port baek punya,

bile dh sampai, tanpa segan silu dan pnuh yakinnye aku pn masuk dlm air..elok la..panas2 trus masuk air sejuk, cramp otak aku.

lebih kurang 3-4 aksi terjun menerjun yg aku dah buat ari tu
dan xkurang dari 20x aku minum air sungai tu sbb ade part yg dlm, kaki xcecah tanah

yg penting rs best bile duduk kat bawah air terjun, rasa xpayah dah beli kerusi osim
jimat duit

antara terjunan maut beregu 'terbaik' yg dilakukan aku dan membe

video
ada part korg tpaksa rotatekan kpala sbb video ni mmg utk menguji tindakan reflek pd bahagian leher


nasib baik budak ppuan kelas ada, klu x kebanyakan kitorang kebulur
diorg la yg pack sandwich, bihun, air mineral, snack, chewing gum, mentos etc
bdk laki bawak baju salin je..hahah

balik dari air terjun tu singgah mamak syed
time tu kpala aku dah bpusing dah, mane x nye, air masuk telinga xboleh keluar..
aku biarkan je la die bsemadi dlm telinga ni..sapa srh xnk keluar

sampai je umah, en reza lak suruh dtg poli tolong die wat keje..
dgn kpala berat aku pegi dgn si arip
dpt la jimat duit mlm tu die blanja

blk2 umah je, mandi, bentang tilam....
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

bdk umah lak bole bantai amik video aku tgh tido mlm tu..hampeh

portfolio day

rabu minggu lpas, hari yg aku paling takut sejak bln julai thn ni muncul gak!

(jeng3x)

'HARI PORTFOLIO' (oh shit!)

hari ni yg menentukan gagal lulus, jatuh bangun kami2 semua utk masuk ke sem 5 thn dpn utk subjek design. portfolio tu la sbg kayu ukur sjauh mn kami punya standart.


poli ambil kira projek 1 sampai projek 3 kami, n pensyarah yg akan take over kami next sem akan menilai kami samada kami layak atau x utk pergi ke next level..huh!


so..en ramu n pn. asnora yg akan incharge next sem, diorg la yg kena check keje2 kami semua

klu xsilap aku org yg ke-5 kena panggil terangkan wht the hell yg aku buat,
aku pun present la kat diorg, present punya present en ramu tanye aku:

'gutter kamu ni jenis ape?'
aku pun jwb, 'g.i'.
sekali die hentam aku 'mana boleh g.i gutter ni tampung air hujan yg sebanyak luas roof kamu ni!' (sekali aku kantoi, buat roof last minit)


die tanye aku lg 'nape changing room kamu ada kat luar? bukan kat dlm dewan?'.
aku pn jwb 'nak bg suasana baru kat penari2 yg nk buat psembahan'
en ramu pn dgn slamber nye jwb 'sy pun penari gak, klu saya, saya xmau salin kat changing room kamu'

aku lupe yg die tu pnari, klu ade senamrobik die yg jd ketua (skali lg kantoi)


aku letakkan gamba2 serba ckit suasana time sbelum n slepas portfolio tu utk korg dpt rs feel die. hahah!

time ni kitorg dok dgr ceramah yg en reza bg, time ni tgh bdebar2 sapa la nama kna panggil


en ramu n pn. asnora yg tgh2 tu budak tgh kena hentam
(time ni aku dh kena hentam dgn diorg dh)



budak2 tgh buat2 ceria, padahal hati bdebar nak mampuih



hasil projek 3 aku, 3 malam aku xtido, buat benda ni..hasilnye, aku dpt A! congrate fais!
tp markah confirm kena tolak dgn en ramu, aku byk terhypnotize dgn soalan2 maut die



studio dh jadi mcm bilik jemur ikan masin







ni la nyawa aku hari tu


ucapan penutup dari en reza..fuh!




sikit sebanyak aku puas ati dgn sistem keje aku kali ni, xmacam projek 1 n 2.
yg paling buat aku puas, aku buat 100% dgn hasil tangan sendiri, idea sendiri, blaja naik 3D, render 3D pn guna tutorial dari youtube. ape nk buat, sape nk tolong diri ni klu bukan diri sendiri. btol x?
haha~

so 31 dis ni result keluar, samada aku layak atau x..doa2 kan aku bjaya yea..
ikutkan banyak lg nk share..tp mcm xsempat.
lain kali aku story lg panjang